Påsken er som andre høytider fylt med mange fristelser. Uansett om man er på fjellet eller er hjemme er påsken en tid med sukkerfylte mattradisjoner på rekke og rad. De fleste gafler i seg vafler, boller, kaker, sjokolade, kanskje en Kvikk Lunsj på tur — og ikke minst: Påskeegget, hvor man får sin helt egen portable skål med 1-5 kilo smågodt. 

Og det skal være lov til å kose seg — men det går an å kose seg og samtidig unngå den voldsomme mengden sukker. Mange opplever at et lavkarbo kosthold gir et mer stabilt blodsukker og en bedre metthetsfølelse. Derfor har vi her samlet noen av de aller beste lavkarbo oppskriftene på ett og samme sted — Oppskrifter som gir deg velsmakende alternativer som gjør at du og dine kan unngå noen av de største “sukkerbombene” i påsken.

1: Lavkarbo Vafler

Dette er glutenfrie og sukkerfrie lavkarbo vafler med både smak og konsistens akkurat som originale — myke, faste og gode, akkurat slik de skal være! Du kan fint bytte kremost med seterrømme eller creme fraiche, dersom du har det tilgjengelig. Gir ca. 4 vafler (mektige!).

Tid: Ca. 30 min

Ingredienser

- 30 gram smeltet smør
- 2 egg
- 100 gram kremost naturell
- 40 gram mandelmel
- 0,25 ts bakepulver
- 1 ss fiberhusk
- 2 ss SUKKR Melis eller annen tilsvarende søtning
- 0,25 ts kardemomme

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en bakebolle eller en blender. Bland røren i et par minutter slik at den blir luftig. La røren hvile i ca. 10 minutter.

Varm opp et vaffeljern til medium temperatur og spray med olje eller smør.

Stek vaflene til de blir gyldne. De kan kjennes litt myke ut med en gang de er ferdig stekt, men vil bli faste når de får kjølne litt.

Oppskriften er fra OmHelse.no. Noe som er uklart? Les mer om oppskriften HER.

2: Lavkarbo Boller

Søte, gjærete, kardemommete, superluftige og litt småseige, slik som “ekte” boller! Denne oppskriften gir boller som ikke svampete eller eggete som mye lavkarbobakst (dessverre) er. Gir ca. 8 boller.

Tid: Ca. 60 min (hvorav 35 min steking)

Ingredienser

Gir ca. 8 boller.

- 70 g Havrefiber
- 30 g Psyllium Husk (Fiberhusk)*
- 4 egg (medium)
- 250 g cottage cheese
- 1 ss eplecidereddik eller hvitvineddik
- 2 ts bakepulver
- ½ ts natron
- 1 fersk mozzarella a 125 g (avrent)
- 2 ts kardemomme
- 1 ss Monster TagaSØTT (for boost til gjæren)
- 50 g SUKKR Extra 2:1  (eller 100 g SUKKR Gull)
- 1 ts tørrgjær eller ferskgjær.
- Litt salt

*Midlertidig utsolgt, kommer på lager rett over påske. Finnes også i enkelte dagligvarebutikker.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180°C.

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle - tørrgjær tilsettes her om du bruker det.

Knus cottage cheese, egg og eplecidereddik i en miniblender, stavmikser eller lignende - ferskgjær tilsettet her om du bruker det.

Bruk en kjøkkenmaskin og bland de tørre og våte ingrediensene godt sammen.

Kutt mozzarellaen i små biter og smelt den (uten laken) i mikrobølgeovnen til osten er skikkelig smeltet/flytende, ca 1,5 minutter. Den blir å skille seg men alt skal i deigen. Alternativt kan du knuse mozzarellaen rå sammen med de våte ingrediensene. Konsistensen blir noe annerledes.

Ha den smelta mozzarellaen i resten av deigen og elt til alt er godt blandet. Her må du jobbe fort.

Del deigen i 8 like store deler.

Bruk gjerne olje på hendene når du former bollene.

Stek midt i ovnen i 35 minutter.

Avkjøl på rist.

Oppskriften er levert av Fettogforstand.no. Noe som er uklart? Les mer om oppskriften HER.

3: Lavkarbo Minibaguetter

Lavkarbo baguetter har en nydelig brødkonsistens og du vil lure de fleste høykarbo-elskerne der ute til å tro at de spiser hvetebakst.

Tid: Ca. 50 min

Ingredienser

Gir 6 små baguetter.

- 1.5 dl pofiber
- 1.5 dl havrefiber (0 gram karbohydrater)
- 1/4 ts salt
- 1 ss bakepulver
- 100 gram kremost
- 175 gram revet mozzarellaost
- 1 egg
- 0.75 dl varmt vann (bruker du kaldt vann vil osten stivne raskere og deigen blir vanskelig å elte)
- 1 ss eplesidereddik

Fremgangsmåte

Sett ovnen på over- og undervarme på 175 grader.

Bland pofiber, havrefiber, bakepulver og salt i en bakebolle.

Kremost og revet ost skal smeltes sammen. Du kan enten gjøre dette i en kjele eller i mikrobølgeovn. Bruker du mikro legger du osten i en bolle og setter dette på maks styrke i ett minutt. Ta ut blandingen og rør godt. Sett inn igjen i mikroen i ytterligere 30 sekunder. Når all osten er flytende er den klar. Bruker du kjele varmer du osten på medium temperatur mens du rører. Når osten er smeltet er den klar.

Tilsett egg, varmt vann, eplesidereddik og den flytende osteblandingen i bakebollen. Bland godt, gjerne med en miksmaster med spiralender. Bland til en fast deig. Bruk hendene mot slutten og kna deigen godt samme. Dersom du opplever at deigen ikke har riktig deigkonsistens kan du enten tilsette ørlite mer vann eller ørlite mer pofiber eller havrefiber.

Legg bakepapir på et stekebrett. Form seks like minibaguetter med hendene. Skjær gjerne et par riller på toppen av baguettene, slik at du får et fint mønster. Du kan også strø over litt pofiber eller havrefiber for utseende sin del.

Stekes midt i ovnen i ca. 40 minutter. Følg med underveis og legg gjerne et bakepapir over rundstykkene dersom de blir brun på toppen før de er gjennomstekt.

Oppskriften er fra OmHelse.no. Noe som er uklart? Les mer om oppskriften HER.

4: Sukkerfrie Marsipanpølser

Superenkel oppskrift som gir knallgode marsipanpølser trukket med sjokolade. PS! Du kan lage lavkarbo marsipan selv også men den ferdige varianten er god og gjør dette veldig enkelt!

Tid: Ca. 30 min

Ingredienser

Gir 10-12 stk.

- 300 g (1,5 pakke) ferdig Monster Sukkerfri Marsipan
- Frysetørkede bringebær
- Pistasjnøtter
- 150 g sukkerfri sjokolade - gjerne 50/50 blanding av lys og mørk sjokolade.

Fremgangsmåte

Rull marsipanpølser og sett de kjølig en liten stund. Kna gjerne inn litt frysetørkede bringebær eller andre bær i marsipanen.

Smelt sjokolade over vannbad.

Dypp marsipanpølsene i sjokolade og dryss på frysetørket bringebær og pistasj. Ha de over på et brett med bakepapir etterhvert som du dypper.

Sett kjølig.

Oppskriften er fra Fettogforstand.no Noe som er uklart? Les mer om oppskriften HER.

5: Lavkarbo Focaccia

Lavkarbo focaccia, perfekt for de som vil holde et stabilt blodsukker og som vil holde seg unna gluten. Denne oppskriften er uten gluten, gjær og sukker. Focacciaen har en helt vanlig brødkonsistens og er veldig god på smak.

Tid: Ca. 40 min

Ingredienser

Gir ca. 2 brødformer.

- 200 gram cottage cheese
- 35 gram smør smeltet, eller olje fra fetaostglass
- 4 egg
- 50 gram mandelmel (ikke fettredusert)
- 30 gram pofiber
- 0,5 dl sesamfrø
- 2 ss (strøkne) Psyllium Husk (Fiberhusk)*
- 1 ss bakepulver
- 1 ts salt
- Til topping 1-2 oliven i skiver, 1-2 cherrytomater i skiver, fetaost i olje og maldonsalt.

*Midlertidig utsolgt, kommer på lager rett over påske. Finnes også i enkelte dagligvarebutikker.

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på over- og undervarme på 190 grader.

Bland cottage cheese, smeltet smør/olje og egg i en blender og lag en klumpfri masse i blenderen.

Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle og tilsett cottage cheese blandingen. Bland til en deig.

Smør to brødformer eller andre tilsvarende former med rikelig mengde med olje fra fetaostglasset.

Del deigen i to og smør deigen utover i brødformene.

Hakk oliven og cherrytomater i skiver og dytt dette lett ned i deigen. Pensle over ca. to ss fetaostolje i begge formene. Sørg for at du får med deg krydderet som ligger i bunnen av glasset. Del fetaosten i to og dytt disse lett ned i deigen. Strø maldonsalt på toppen.

Stekes på midterste rille i 25-30 minutter. Sjekk underveis!

Oppskriften er fra Omhelse.no. Noe som er uklart? Les mer om oppskriften HER.

6: Sukkerfri Kakao

Denne klassikeren er perfekt i termosen på tur eller kose seg med på hytta - eller hjemme på sofaen en kosekveld!

Tid: Ca. 20 min

Ingredienser

Gir tre kopper varm sjokolade.

- 2 dl fløte
- 3 dl vann
- 1 ss smør
- 35 - 50 g SUKKR Gull
- 0,5 ts vaniljeekstrakt
- 30 g kakao
- 1 ts instant kaffepulver (kan sløyfes)
- 1 dl fløte + 1 ts SUKKR Melis eller annen søtning til kremtopping (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Smelt smør i en panne.

Rør inn Sukrin Gold, vaniljeekstrakt, kaffepulver og kakao til du får en glatt masse.

Bland sammen fløte og vann og spe i kakaoblandingen.

Varm opp til det akkurat begynner å koke.

Oppskriften er fra Fettogforstand.no Noe som er uklart? Les mer om oppskriften HER.

7: Lavkarbo & Glutenfrie Gule Bomber

Disse er knallgode og er ganske enkle å lage - ser mer avanserte ut enn de egentlig er! Kan også fryses og tiner raskt i romtemperatur. Oppskriften gir ca. 25 gule bomber!

Tid: Ca. 3 timer

Ingredienser

KJEKS
- 5 eggehviter
- 90 gram sukrinmelis 
- 400 gram mandler malte (ikke mandelmel)

GUL KREM
- 5 eggeplommer
- 40 gram BAKESUKKR
- 1 dl kremfløte
- 0,25 ts vaniljepulver eller vaniljedråper smak deg frem
- 200 gram meierismør
- Evt. sukkerfri sjokolade til pynt

Fremgangsmåte

KJEKS
Sett ovnen på over og undervarme på 180 grader.

Pisk eggehvite stivt. Sørg for at det ikke inneholder rester fra eggeplommen i bakebollen med eggehviten, da blir den ikke stiv.

Tilsett sukrinmelis og pisk videre til dette er godt blandet inn.

Kvern mandler i mandelkvern eller i en foodprosessor. Vend dette forsiktig inn i massen.

Dekk to bakebrett med bakepapir. Hell røren i en sprøytepose og sprøyt ut runde sirkler av røren på bakebrettene. Du kan evt. bruke skjeer eller hendene til å forme kjeksene. Kjeksene kan godt ligge litt tett. Trykk kjeksene litt ned med en skje, slik at de blir runde og litt flate. De skal ikke være tykke.

Stekes på midterste rille i ovnen i 12-15 minutter. De skal bli gylden på toppen. De er litt myke når de kommer ut fra ovnen, men vil stivne når de avkjøles. Avkjøl kjeksene helt før du fyller de med gul krem.

GUL KREM

Varm eggeplommer, sukrinmelis og fløte i en kjele. Varmes sakte opp til kokepunktet mens du rører hele tiden. Dersom du ikke rører vil kremen klumpe seg. Rør helt frem til du ser at vaniljekremen tykner litt. Dette tar ca. 20 minutter.

Ta kjelen vekk fra varmen og tilsett vaniljepulver og smør. Rør helt til alt smøret er smeltet. Sett vaniljekremen i kjøleskap i minimum to timer til den er kjølig og har tyknet. Ikke vær redd for at den gule kremen er for rennende når du setter den i kjøleskap, den vil tykne en del når den får hvile i ett par timer.

Fyll den gule kremen i en sprøytepose og sprøyt ut ønsket mengde gul krem på halvparten av kjeksene, før du legger en kjeks uten krem over.

Smelt sukkerfri sjokolade i vannbad og sirkle dette over kjeksene. Du kan evt. dyppe ene siden av kjeksen i sjokoladen. La sjokoladen stivne før du serverer lavkarbo gule bomber.

Oppskriften er fra Omhelse.no. Noe som er uklart? Les mer om oppskriften HER.

8: Lavkarbo Påskeegg

Fantastisk gode! Tips: Disse supersøte påskegodisene oppbevares best kjølig! OBS: Vær forsiktig med å ikke få vann/damp i sjokoladen.

Tid: Ca. 120 min (inkl. avkjøling)

Ingredienser

- 1 dl kremfløte
- 10 g kakaosmør*
- 1-2 ts gelatinpulver (avhengig av om du foretrekker dem romtemperert eller kjølig, hvis du vil spise de romtemperert anbefaler jeg litt fastere krem og dermed 2 ts gelatin)
- 1 ss romtemperert smør
- 3-5 toppede ss SUKKR Melis
- 50 g mascarpone (vi brukte Eldorado)
- 1 ts vaniljepulver eller 3-4 dråper vaniljeessens
- 80 g romtemperert kremost
- 100-200 g sjokolade etter ønske

*Midlertidig utsolgt, kommer på lager rett over påske. Finnes også i enkelte dagligvarebutikker.

Fremgangsmåte

Ha fløte, kakaosmør, gelatinpulver, mascarpone, halve mengden SUKKR Melis og vaniljepulver i en kjele og varm opp til alt er smeltet og godt blandet.

Sett til side og la avkjøle i romtemperatur i rundt 1 time. Rør innimellom.

Når blandingen er avkjølt pisker du sammen kremost, smør og resterende SUKKR Melis til det er godt blandet.

Hell så den avkjølte blandingen i litt etter litt i en tynn stråle.

Alternativ 1 - silikonformer
Smelt sjokolade i vannbad og hell over i ønskede former.

Rist så det dekker kantene godt og hell overskuddssjokoladen tilbake i resten av sjokoladen.

Sett kjølig i fryseren i ca 10 minutter.

Sprøyt kremblandingen i formene og sett tilbake i fryser.

Når kremen har blitt litt hard kan du forsegle med sjokolade.

Alternativ 2 - Påskeegg uten former

Sprøyt kremblandingen i utblåste og vaskede eggeskall.

Sett en kanapèpinne eller lignende i toppen før du legger de i fryseren i ca 2 timer.

Ta ut av fryseren og pill av eggeskallene.

Dypp deretter i den smeltede sjokoladen (sjokoladen bør ikke være glovarm, den bør såvidt ha begynt å tykne litt etter smeltingen) og sett i muffinsform eller lignende.

Ta forsiktig ut kanapèpinnen og hell litt mer sjokolade på toppen. Sett kjølig.

Oppskriften er levert av Fettogforstand.no. Noe som er uklart? Les mer om oppskriften HER.

Vil du gjøre det ekstra enkelt? Tights.no har også Monster Sukkerfrie Fylte Påskeegg fiks ferdig!

9: Lavkarbo Kaffe Mocca Ostekake

Heeeeelt nydelig lavkarbo kaffe mocca ostekake i glass med karamellsaus! Denne desserten kommer til å imponere.

Tid: Ca. 15 min

Ingredienser

BUNN
- 2 ss smeltet smør
- 1 neve valnøtter*, grovhakket
- 1 neve mandler, grovhakket
- 3 ss mandelmel (ikke fettredusert)
- 1/4 ts salt
- 2 ss Monster TagaSØTT eller BAKESUKKR (eller annen søtning)

OSTEKREM
- 1.5 dl kremfløte
- 2 ss Monster TagaSØTT eller BAKESUKKR (eller annen søtning)
- 75 gram philadelphiaost
- 1 ts frysetørret kaffe blandet i 1 ss varmt vann
- 1 ts kakaopulver

TOPPING
- Kakaopulver
- Sukrinsirup caramel*
- Evt. raspet stjerneanis og raspet kaffebønne

*Midlertidig utsolgt, kommer på lager rett over påske. Finnes også i enkelte dagligvarebutikker.

Fremgangsmåte

Smelt smør i en kjele og tilsett hakkede valnøtter og mandler, mandelmel, salt og søtning. Rør dette sammen til en grov og klebrig masse.

Fyll to glass eller skåler med nøttemassen.

Pisk kremfløte og søtning til krem. Rett før kremen er stivpisket, tilsetter du philadelphiaost og 1 ss sterk kaffe, og pisker dette godt inn, til du får en jevn og fin krem.

Hell kremen over i glassene/skålene. Bruk gjerne en sprøytepose, dersom du ønsket det.

Dryss over litt kakaopulver og hell over ønsket mengde sukrinsirup caramel før servering. Liker du smaken av lakris er det også godt å raspe litt stjerneanis over desserten. Du kan også raspe en kaffebønne over for ekstra kaffesmak.

Pynt gjerne med sitronmelisse og friske bær.

Oppskriften er fra Omhelse.no. Noe som er uklart? Les mer om oppskriften HER.

10: Lavkarbo “Jaffa Cakes”

Den herlige klassikeren med mye mindre sukker! Gir 30-40 småkaker. TIPS: Stikk ut gele i noe mindre størrelse enn kaken. Smelt sjokolade i vannbad, vent til den avkjøler noe og fordel på kakene. La avkjøle og NYT!

Tid: Ca. 45 min

Ingredienser

GELEFYLL
- 1,5 dl vann
- 1,5 dl Fun Light Appelsin
- Revet skall fra 1 appelsin
- 5 gelatinplater

BUNN
- 3 egg
- 4 ss SUKKR Gull
- 0,5 ts vaniljepulver
- 1 ts bakepulver
- 25 g smeltet smør
- En liten klype salt
- 40 g fettredusert mandelmel (alternativt 60 g vanlig mandelmel - teksturen vil bli grovere)
- 100-150 g sjokolade til topping

Fremgangsmåte

GELEFYLL
Kok opp gelatin, vann og appelsinskall.

Ta av platen og tilsett saft.

Bland godt og hell over i en form med bakepapir i bunnen (Geleen bør ikke være tykkere enn 7mm - Et tips kan være å helle 3 dl vann i formen og sjekke tykkelsen)

Sett geleen kjølig i minimum 5 timer.

BUNN
Forvarm ovnen til 210°C varmluft.

Pisk egg og SUKKR Gull til eggedosis (Det skal være kjempefluffy og nesten hvit).

Vend forsiktig inn smeltet smør.

Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene.

Bre forsiktig og jevnt ut på et bakepapirkledd bakebrett.

Stek i 10-15 minutter (til såvidt gylden).

La avkjøle.

Stikk ut småkaker med pepperkakekutter, eller et glass eller lignende.

Oppskriften er levert av Fettogforstand.no. Noe som er uklart? Les mer om oppskriften HER.