: Lageret jobber doble skift for dere, og alle bestillinger sendes raskt ut 🙂
Les mer om håndteringen hos Tights

Postet på

Dette er verdens 5 sunneste matvarer, og du finner de på matbutikken

RIMI_Bergen,_Norway

De fleste har en viss oversikt over hva som er sunt å spise og hva som er usunt å spise. Men hva er egentlig det aller sunneste du kan spise? Vi tok utfordringen og laget en liste over de fem ALLER sunneste matvarerene du kan spise eller drikke…vi håper du inntar alle fem jevnlig – hvis ikke, så har du fem gode grunner til å begynne nå .;)

5. Grønn Te

Is-Green-Tea-in-Skin-Care-Bad-for-Pregnancy

Vi begynner med noe som strengt tatt ikke er en matvare, grønn te. Grønn te er som som kanskje de fleste vet denne litt bitre teen fra Asia som strengt tatt ikke er grønn. I Norge er den lett å oppdrive, enten ferdig i teposer eller i løsvekt.

Grønn te har så mange positive helseeffekter at vi kunne skrevet en hel bok om det – det skal vi heldigvis la være å gjøre, men vi oppsummerer noen av hovedpunktene her

 • Den viktigste bestanddelen i grønn te, ECGC, er en av de meste potente antioksidantene som eksisterer.
 • Grønn te er bakteriedrepende og hjelper derfor mot karies.
 • Grønn te er meget hyppig drukket i asiatiske land som Kina og Japan, hvor forventet levealder er betydelig høyere enn i vestlige land.
 • Et høyt inntak av grønn te er forbundet med lavere forekomst av en rekke sykdommer som kreft, hjerte- og karsydommer, osv.
 • Grønn te inneholder koffein (ikke like mye som kaffe) og aminosyren theanin. Kombinert har disse to stoffene en betydelig bedre effekt på konsentrasjon, humør og fokus enn koffein alene.

Tips: hvis du synes teen blir for bitter å drikke, prøv å lage den med vann som har litt lavere temperatur enn koketemperatur.

4. Brokkoli

120302_SCIENTIST_broccoli.jpg.CROP.rectangle3-large

Brokkoli, denne kålaktige morsomme grønnsaken, er noe av det absolutt sunneste du kan spise. Smekkfull av vitaminer, antioksidanter og mineraler er brokkoli så næringsrik at det nesten er helt tullete. Noen av de gunstige helseeffektene fra brokkoli er oppsummert her:

 • Et høyt inntak av denne grønnsaken er forbundet med lavere risiko for en rekke sykdommer og for tidlig aldring.
 • Brokkoli inneholder store mengder av flavanoidet kaempferol, som har sterk betennelses- og allergidempende virkning.
 • Brokkoli har spesielt høyt innhold av A- og D-vitaminer, som ofte er vanskelig å dekke behovet for fra annen mat.
 • Brokkoli har også et høyt innhold av lutein og zeaxanthin, to sterke antioksidanter som spesielt virker mot aldersrelatert synsstap.

Brokkoli kan også smake riktig så godt, om det er tilberedt riktig – vi vil imidlertid ikke anbefale å koke den for lenge, da man kan miste en del av næringsstoffene under prosessen.

Tips: stangen på brokkoli er den mest næringsrike delen.

3. Ekstra Jomfru Olivenolje

 

extra-virgin-olivenolje-1-liter-ybarra

Olivenolje er som de fleste vet noe så enkelt som oljen presset fra oliven. Når denne prosessen gjøres som den skal, uten tilsatte kjemikalier og uten varme, får man olivenolje med «ekstra jomfru»-kvalitet – som er den sunneste fettkilden du kan få tak i.

 • Ekstra jomfru-olivenolje er full av antioksidanter og polyfenoler. Faktisk kan du smake antioksidantene i olivenolje om du tar en spiseskje ren olje – det er dem som er årsaken til den brennende bismaken man kjenner om man smaker på olivenolje av høy kvalitet (bare smak på den billigste olivenolje du finner og sammenlign).
 • 80-90% av fettet i olivenolje er sunt enumettet fett, som reduserer den skadelige kolesteroltypen, LDL.
 • Olivenolje har en sterk systematisk betennelsesdempende effekt i kroppen, i motsetning til andre fettkilder med høyt innhold av omega 6-fettsyrer (typisk andre vegetabilske oljer).
 • Olivenolje kan også brukes til steking, men ikke ved de høyeste temperaturene – da anbefaler vi heller kokosolje.

Tips: de helsebringende effektene til tross, husk at olivenolje likevel er rent fett og tilsvarer ca 90 kcal per spiseskje – overdriv derfor ikke inntaket.

 

2. Hvitløk

Garlic

Foruten den preventive effekten på vampyrer, har hvitløk også en rekke svært gunstige effekter på helsen din. Denne grønnsaken er kanskje liten, men også blant matvarer er det ikke alltid størrelsen det kommer an på:

 • Et av de viktigste stoffene i hvitløk heter allicin, som er et stoff som er vist å virke like godt (og i enkelte tilfeller enda bedre) enn antibiotika mot potensielt skadelige bakterier.
 • Det er også vist at et høyt inntak av hvitløk reduserer sjansen for å bli forkjølet eller bli smittet av influensa.
 • Hvitløk har også blitt vist i en rekke studier å redusere for høyt blodtrykk, ofte like mye som reseptbelagte medisiner.

Tips: hvis du vil unngå den litt uheldig hvitløksånden, men likevel vil nyte godt av de helsebringende effektene, kan du svelge et par hele fedd.

1. Spinat

spinach

Vinneren av vår uhøytidelige kåring over verdens sunneste matvarer er…spinat! Den grønne bladgrønnsaken er så sunn at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne:

 • Spinat er meget rik på vitamin K, et vitamin det i utgangspunktet er vanskelig å dekke fra kost alene.
 • Spinat er svært basisk og kan motvirke mild forsuring i kroppens miljø som en konsekvens av høyt inntak av animalske matvarer.
 • Spinat inneholder mer næring per kalori enn noen annen matvare.
 • Spinat er stappfull av antioksidanter, klorofyll, flavanoider og andre mikronæringsstoffer med helsebringe effekter på kroppen.

Tips: til tross for at mange tror, får man faktisk ikke overutviklede underarmer av et høyt spinatinntak – så dette kan du trygt spise hver eneste dag.

God handletur, og husk å dele saken. 🙂